Startsida / Inlägg

Ska vi granska sjukvården?

av Emanuel Karlsten

Det absolut vanligaste tipset vi får handlar om att granska sjukvården. Det är ett ämne som nästan alla har en referens till. Många har själv upplevt långa köer hos akuten, eller har släkting som varit inlagd under lång tid.

Merparten har nog en bra bild av vården, men många – inte minst de som själva arbetar inom vården – berättar om omöjliga arbetssituationer, slöseri av vårdresurser och privata aktörer som ser pengar i varje patient.

Ett av våra mest rekommenderade tips handlar om en kvinna som lider av sköldkörtelssjukdom som inte blivit behandlad (bild till höger). Men också enskilda personer som drabbats av feldiagnoser. Till exempel har en kvinna mejlat oss och skrivit:
Jag är 50 år gammal och obotlig cancersjuk. Orsaken är en felaktig röntgenbedömning där det som 2007 beskrevs som ”misstänkt malignt” bedömdes vara godartat år 2008. När jag själv kände en knöl i bröstet 2009 var tumörområdet redan 5 cm stort.
Sedan 2009 försöker jag att sjukvården följer lex Maria och anmäler och utreder detta misstag som kommer att kosta mig livet. Även om mitt liv inte kan räddas så ska inte fler behöva dö när en enda läkare gör om en korrekt bedömning.

En läkare som har mejlat bekräftar problemet:

Min uppfattning ’är att sjukvården hela tiden söker de enklaste lösningarna, De vanligaste sjukdomarna  när patienterna söker. Träffsäkerheten blir då kanske 95% men man missar diagnosen  på var tjugonde patient. Detta kommer aldrig att komma fram i någon statistik. Jag har själv sett otaliga exempel på katastrofala missar de senaste åren.

Har du också drabbats av feldiagnos? Mejla oss gärna din personliga upplevelse.

Redan i fredags uppmärksammade Maria om ett påstående att antalet vårdplatser sjunkit dramatiskt. Vet du mer om det?

Några berättar också om lokala problem. En tipsare berättar om följande situation för ambulansen på Gotland:

Kriterierna för att använda ambulanshelikoptern på ön vid ambulansbrist är katastrofala. Det kan innebära att man istället för att skicka helikoptern till ex. Burgsvik som kanske har en flygtid på 15 min, istället skickar en ambulans från visby (45min) eller kanske slite (över 1 timme) vid ett akut livshotanade tillstånd (prio 1). Detta medför att sannolikheten för att en svårt sjuk patient skall överleva är kraftigt reducerade och risken för eventuella men till följd av sen vård är stor. Här kanske kommunen säger ” men vi har i väntan på ambulans IVPA, med hjälp av brandlkåren” och det är ju bra, MEN det skall kommas ihåg att dom har endast syrgas och defibrilator vilket gör att dom INTE kan behandla akuta tillstånd som kräver läkemedel som endast finna i ambulans eller helikopter.

Men vi vill ha fler tips. Fler konkreta fall där du har upplevt dig felaktigt behandlad.

Mejla oss om vad du har upplevt, så kan vi lättare avgöra om det är just sjukvården Livegranskning borde granska.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB