Startsida / Inlägg

Tio i topp – här är de ämnen vi väljer mellan

av Maria Trägårdh
I morse samlades livegranskningens styrgrupp med chefredaktör Jan Helin, redaktionscheferna Markus Gustafsson, Lena Widman, editionschef Michael Poromaa och livegranskningens Emanuel Karlsten och Maria Trägårdh för att göra ett första urval i jakten på ämnet.

I snart en vecka har vi samlat in tusentals tips från er om vad vår redaktion borde granska.
I tipsmejlen har vi över 2000 tips. Ni har själva dessutom laddat upp hundratals tips i tipsarkivet synligt för alla.
I morse träffades livegranskningens styrgrupp för att göra en första begränsning i urvalet.
Utifrån alla ovan  nämnda tips har vi sammanställt en topp tio-lista över de ämnen som förekommer oftast bland tipsen.
Här är de i rangordning med kommentarer om hur vi tänker kring ämnet.

1, Sjukvården
Det vanligaste tipset är också ett av de bredaste. Kanske för att alla är berörda. Sjukvården inkluderar allt från feldiagnoser, till ekonomiska felprioriteringar från landsting, till arbetsmiljö för sjuksköterskor, till nedläggning av sjukhus och de nya privata ägarna. Vem tjänar på det? Vem betalar? Alla har en relation till sjukvården, alla har själva suttit eller känner någon som har suttit på akuten och väntat orimligt långa tider. Vi har fått in många bra fall här som skulle vara mycket intressant att djupdyka i.

2, Kommunmygel
Ett ganska brett ämne som egentligen inkluderar alla tips som berättar om att det just i deras kommunledning pågår fusk, oegentligheter, slöseri eller korruption – detta är en guldgruva för lokala redaktioner! Göteborg återkommer flera gånger bland tipsen. Vi har dock svårt att hitta en röd tråd, en övergripande rubrik och problemformulering som skulle kunna slå an och bli relevant för hela Sverige – vilket är ett av våra önskemål med granskningen.

3, Skolan
I våras la Aftonbladet sju veckor på att göra en unik livegranskning på just den svenska grundskolan. Aftonbladet satte agendan och fick ett unikt och stort genomslag i Sverige med “Skolgranskning”. Effekten av den håller fortfarande i och med många av tipsen får vi både beröm för granskningen vi gjorde och tips om hur vi borde gå vidare. Men den här gången vill granska andra viktiga ämnen.

4, Psykiatri
Här får vi de mest omskakande tipsen – människor som berättar om tröstlösa försök att få hjälp till sjuka anhöriga. Allt från kampen för att få akut hjälp till människor som funderar på att avsluta sina liv. Om hur hjälpen inte räckt, blivit fel och ibland har kommit för sent eller i fom av pillerburkar istället för tid med läkare.
Den andra stora delen i dessa tips handlar om en stark oro över diagnoshets. Många hör av sig och är skeptiska över att allt fler får diagnosen ADHD och medcineras med amfetaminpreparat. Vi hör berättelser om oroliga föräldrar som tycker sig se lättvindiga diagnoser utförda av trendkänsliga läkare som ett universalsvar på alla möjliga problem hos barn och unga. Men också hela vägen upp i vuxenålder. En stor andel av de i fängelse påstås vara diagnostiserade med en bokstavskombination.
Är det frågan om en modern epidemi? Eller är det andra intressen bakom detta nya fenomen? Här ser vi ett väldigt tydligt, avgränsat område som känns både ogjort och mycket lockande att granska.

5, Elmarknaden
Elpriserna har skjutit i höjden. Vad beror det på, vad ligger bakom? Alla är berörda, har synpunkter och den allmänna uppfattningen är att man känner sig lurad. Vad är sant och vad är falskt?
Om man skulle ha en invändning till ämnesvalet skulle det vara att det antagligen lätt skulle fastna i principfrågor, statistik och siffror.

6, Äldrevård
Vem vågar bli gammal i Sverige? Det är en sammanfattande fråga för tipsen som kommer in om detta viktiga ämne. Just nu är det en stor grupp 40-talister som är på väg in i pensionsålder. Häromdagen läste vi nyheter om hur vårdanställda i småland slog vad om om vilka patienter som skulle dö först. Andra exempel handlar om underdimensionerad personal som inte hinner mata de äldre eller vända dem i sängen och följden blir undernäring och liggsår. Äldre är den samhällsklass som är lättast att förbise, som saknar starka röster som försvarar och ryter ifrån. Det är utan tvekan ett av de ämnen som skulle göra en viktig samhällsinsats.

7, Integration
Frågan är brännhet med Sverigedemokraterna i riksdagen och en norsk terrorist som avrättat barn för att få ut sin främlingsfientliga propaganda i media. För 20 år sedan gjorde Aftonbladet en stor artikelserie som hette “Vi & dom” där dåtidens problematik med integration togs upp. Hur invandrare då upplevde sig behandlade av samhället, hur samhället lyckades förvalta de nya medborgare som kom från andra länder. Då var det helt andra förutsättningar än i dag. Borde vi göra en uppföljning – “Vi & dom – 20 år senare”. Vad hände med er som var med i artikelserien då? Hör av er!
Hur ser ni på utveckligen i Sverige de senaste 20 åren? Och vad är problemen i dag?

8, Arbetsmarknaden
Arbetslösheten är i dag uppe i 7,4 procent. Allra hårdast drabbar den de som är äldre och försöker ta sig in på arbetsmarkanden. I ämnet finns också en väldigt intressant frågeställning kring miljö. I går skrev vi om hur många det är som dör, eller skadas allvarligt, på sina arbetsplatser. Ska man behöva dö på sin arbetsplats? Det här är ett viktigt ämne som både kan skaka och leda till förändring.

9. Försäkringskassan
Många är berättelserna om de utförsäkrade, de som upplever sig dåligt behandlade, psykiskt misshandlade, av försäkringskassan. Aftonbladet har skildrat ämnet länge och initierat. Och granskningen fortsätter.  Är det dags för att ta ytterligare ett större grepp?

10, Politikergranskning
I Almedalen i somras visade en undersökning att bara 6 procent har förtroende för politiker som yrkesgrupp. En nybliven politiker i riksdagen hämtar ut en lön på över 50 000 kronor, trots att det är förstagångsjobb. Och i kommuner får de makt som både kan berusa och köpas av privatintressen. Det här är en granskning som ständigt pågår på Aftonbladet. Behöver detta massiva misstroende mot samhällets makthavare ett samlat grepp?

Fortsätt tipsa oss – men utgå nu gärna från de här tio ämnena! Vi behöver din fortsatta hjälp!
Kommentera nedan eller mejla oss på granskning@aftonbladet.se

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Fred Balke och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB