Startsida / Inlägg

Mejlkorgen svämmar över

av Kristina Edblom

Under kvällen och natten har tipsen och vittnesmålen från psykiatri-Sverige strömmat in. Det är läkare och vårdpersonal, anhöriga och psykiskt sjuka som skriver och berättar om sina erfarenheter. Tack! Det är så här vår granskning tar form.

Många berättar om nedskärningar inom psykiatrin. Trots satsningar från politikerna ser verkligheten ute i landstingen tuff ut: för få sängplatser, knappa resurser och begränsade möjligheter att erbjuda terapi.

En sjuksköterska skriver:

”Att arbeta inom psykiatrin idag är att arbeta i ständiga nedskärningar, platsbrist, personalbrist och omorganiseringar. Det gör att vi ibland måste trolla med knäna för att kunna hjälpa människor att inte ta sitt liv eller förstöra sitt liv för all framtid.”

Andra mejl handlar om medicinering. Sjuka beskriver hur de skickas hem med en tablett och ett recept.

”Jag är en av de tusentals som äter antidepressiva, fått det utskrivet efter bara ett kort samtal utan information om riskerna och med löfte om att det inte är berondeframkallande”, skriver en kvinna.

Fortsätt höra av er. Vad är era erfarenheter? Känner ni igen er? Vilken del av psykvården ska vi granska?

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Fred Balke och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB